Gegarandeerd resultaat: niet goed, geld terug (60 dagen)

Winterdepressie

Winterdepressie: hoe behoud je het zomergevoel tijdens de donkere dagen?

29-12-2021

Lichttherapie

De winterdepressie, het is een term die je tegenwoordig steeds vaker voorbij hoort komen. Veel mensen begrijpen echter niet precies wat ermee bedoeld wordt. Intuïtief is het ergens logisch dat je je bij minder licht, ook minder goed voelt. En helaas komt het regelmatig voor dat ‘je minder goed voelen’ uitmondt in een ware depressie. Het doel van dit artikel is om je alles te leren over de winterdepressie. Wat is het? Hoe komt het? En belangrijker nog: hoe voorkom je het (of los je het op)?

Wat is een winterdepressie?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een winterdepressie nu precies? De officiële term is SAD, dat staat voor ‘seasonal affective disorder’. In de basis hiervan is de oorzaak de wisseling van de seizoenen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de term sub-SAD te noemen. Dit moet je zien als een ‘light’ variant van een echte winterdepressie. We noemen sub-SAD ook wel de ‘winterblues’. Bij deze variant spreken we dus niet van een volwaardige depressie, maar van een lichte vorm: een winterdip. Bij een volwaardige winterdepressie heb je namelijk te maken met ernstigere symptomen.

Hoe voelt het?

Wanneer je je in het najaar wat minder fijn voelt, begin je misschien al snel te denken aan de term winterdepressie. Je wilt namelijk op de een of andere manier verklaren dat je je een stuk minder fijn voelt dan normaal.

De vraag die dan bij je opkomt, is waarschijnlijk: ‘Hoe voelt een winterdepressie?’ Om direct duidelijkheid te bieden, nemen we een aantal symptomen van een winterdepressie met je door. Op die manier weet je al snel of datgene waar jij last van hebt hier enigszins op aansluit. Een winterdepressie voelt in grote lijnen als volgt:

Goed om te weten: als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief krijg je als ‘bonus’ 5% extra korting en een erg toepasselijk geschenk bij je bestelling. Nieuwsgierig? Meld je aan via deze link.

Veel vermoeidheid
Als gevolg van een winterdepressie ga je je een stuk vermoeider voelen. Je hebt als het ware minder fut om de doorsnee dagelijkse taken uit te voeren. In sommige gevallen is het zelfs zo ernstig dat er sprake is van extreme vermoeidheid. Er is sprake van een duidelijk verschil met je energieniveau in de zomermaanden.

Onrustiger slapen
Tegelijkertijd ga je ook merken dat je onrustiger en slechter gaat slapen. Dit heeft te maken met een verstoorde hormoonbalans (zie uitleg hieronder).

Prikkelbaarder
Een ander duidelijk symptoom is het feit dat je een stuk prikkelbaarder bent. Je raakt bijvoorbeeld sneller geïrriteerd wanneer er iets misgaat. Er is een goede kans dat je je dan op iets of iemand afreageert. Komt dit normaal maar zelden voor en in het najaar opeens wel? Dan is er waarschijnlijk sprake van een ‘seizoensgebonden symptoom’.

Minder vermogen om je te concentreren
Verder is minder vermogen om te concentreren ook een van de winterdepressie ervaringen die veel voorkomen. Wanneer je je bijvoorbeeld probeert te concentreren op je werk, merk je dat dit heel lastig is. Je raakt continu afgeleid. Zodoende is het veel moeilijker om je lange tijd ergens op te focussen.

Somberder
Misschien wel een van de meest herkenbare winterdepressie ervaringen is de hoge mate van somberheid. Er is dan geen specifieke reden aan te wijzen waarom je een stuk neerslachtiger bent dan normaal. Tenminste, totdat je op de hoogte bent van het bestaan van de term winterdepressie. De puzzelstukjes vallen dan voor veel mensen ineens op de plaats.

Gewichtstoename
Als er sprake is van een winterdepressie neemt je eetlust vaak toe. Het is voor sommige mensen een toevluchtsoord. Het brein denkt daar dan het missende stukje plezier en comfort uit te halen. Zodoende is gewichtstoename het logische gevolg.

Minder zin in sociaal contact
Tot slot merken we dat veel mensen zich sociaal gezien beginnen af te sluiten van de buitenwereld. Er is een stuk minder behoefte om sociaal contact aan te gaan met vrienden en/of familie.

Welke maanden winterdepressie?

Zoals aangegeven komt een winterdepressie voor in het najaar en in de winter. Meer specifiek gaat het om de periode waarin je het buitenleven grotendeels achter je laat, de klok een uur teruggaat en de herfst duidelijk is begonnen. Al deze zaken vallen in principe samen in de maanden oktober en november. Vaak zijn dit dan ook de maanden waarin de eerste verschijnselen van de winterdip te merken zijn. De winterdepressie kan voortduren tot de start van het voorjaar.

Winterdepressie oorzaak

In principe is er één duidelijke winterdepressie oorzaak aan te wijzen: onvoldoende blootstelling aan (krachtig) daglicht. De belangrijkste redenen hiervan zijn natuurlijk dat de dagen steeds korter worden en dat het weer vaak niet uitnodigt om naar buiten te gaan. Maar ook als je wel elke dag buiten komt, kan de winterdepressie om de hoek komen kijken. Om dit uit te leggen ontkom ik niet aan een klein theorielesje.

Ook als je elke dag buiten komt, kan de winterdepressie om de hoek komen kijken.

In het najaar en in de winter is het daglicht – vooral op druiligere dagen – vaak een stuk minder krachtig. Het heeft een langere golflengte dan daglicht op een zonnige dag in de zomer. Hierdoor krijgt je biologische klok het signaal ‘het is dag’ onvoldoende. Het gevolg is dat het lichaam ook overdag – terwijl je er helemaal niet op zit te wachten – het slaaphormoon melatonine aan gaat maken. En dit is in een notendop de oorzaak van de winterdepressie. De verstoorde biologische klok zorgt tijdens de nacht vaak voor slaapproblemen of een onrustige slaap.

Wat kun je er aan doen?

Al met al is er zeker ook goed nieuws! Het is namelijk niet zo dat je bij de pakken neer moet zitten en een winterdepressie zomaar over je heen moet laten komen. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen om seizoensgebonden depressiviteit te voorkomen of (blijvend) op te lossen. De oorzaak – die we hierboven hebben toegelicht – biedt ook de sleutel voor de oplossing.

Winterdepressie oplossing

Ben jij iemand bij die tijdens de donkere en druiligere dagen telkens weer met neerslachtigheid te maken krijgt? Dan is het hoog tijd om hier iets aan te gaan doen, het heft in eigen handen te nemen en deze onnodige somberheid aan te pakken. Daarbij is het wel zo handig om de beschikking te hebben over een effectieve winterdepressie oplossing. Wij nemen een aantal bekende opties met je door om te bekijken wat op dit moment voor jou misschien de best mogelijke oplossing is.

Winterdepressie zonnebank
Eén van de eerste gedachten bij een winterdepressie is vaak dat een bezoekje aan de zonnebank uitkomst zal bieden. Je komt dan niet om bruin te worden, maar om je lichaam aan extra licht bloot te stellen. Het vervelende hiervan is echter dat dit licht niet hetzelfde is als daglicht op een zonnige dag. Bovendien heb je tijdens een zonnebank-sessie de ogen gesloten. Hou je van de zonnebank: ga gerust (ook ontspanning is goed tegen depressieve klachten), maar in directe zin is het zeker geen oplossing voor de winterblues.

Winterdepressie pillen
Een tweede winterdepressie oplossing die veel mensen aanhalen, is het slikken van winterdepressie pillen. Bijvoorbeeld supplementen die voor extra vitamine D zorgen. In de meeste gevallen blijkt dat het slikken van winterdepressie pillen niet bijdraagt aan het voorkomen van de winterdepressie. Dit is iets dat eigenlijk alleen zinvol is voor jonge kinderen, oude mensen en mensen die om een bepaalde reden (veel) te weinig buiten komen.

Winterdepressie lichttherapie
Wat helpt dan wel bij een winterdepressie en wordt regelmatig door artsen, psychologen en medisch deskundigen voorgeschreven? Lichttherapie!

Door jezelf met behulp van lichttherapie herhaaldelijk bloot te stellen aan blauw-turquoise licht (vergelijkbaar met daglicht op een zonnige dag), creëer je het zomergevoel tijdens de donkere dagen. Door het licht wordt de aanmaak van melatonine volledig geremd en kunnen activerende hormonen – die bijdragen aan een hoog energieniveau en een goede stemming – hun werk doen. Je biologische klok komt weer in evenwicht, want je lichaam weet weer wanneer het dag en nacht is. Uiteraard draagt dit ook bij aan een betere slaapkwaliteit.

Winterdepressie behandeling met de lichttherapiebrillen van AYO

Heb je in het najaar en in de winter dus regelmatig te maken met een of meerdere van de eerdergenoemde symptomen van een winterdepressie? Dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk te starten met lichttherapie. Normaal gesproken werd hierbij altijd gebruik gemaakt van een vaste lamp. Hier moest je bij gaan zitten op een vaste plek. Met de lichttherapiebrillen van AYO is dat vanaf nu verleden tijd. Je hebt alle bewegingsvrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Goed om te weten: je kan de lichttherapiebrillen van AYO 60 dagen uitproberen (niet goed, is geld terug).

Lees meer over de lichttherapiebrillen van AYO

Goed om te weten: als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief krijg je als ‘bonus’ 5% extra korting en een erg toepasselijk geschenk bij je bestelling. Nieuwsgierig? Meld je aan via deze link.

Adviesgesprek aanvragen

Adviesgesprek aanvragen

Naam(Vereist)