GEGARANDEERD RESULTAAT: NIET GOED IS GELD TERUG (60 DAGEN)

LENTE-ACTIE: T/M 15 APRIL € 100,- VOORDEEL

GEGARANDEERD RESULTAAT: NIET GOED IS GELD TERUG (60 DAGEN)

LENTE-ACTIE: T/M 15 APRIL € 100,- VOORDEEL

Gewoon naar buiten gaan: prima, maar lang niet altijd remedie tegen winterdepressie
“Gewoon naar buiten gaan en niet zo zeuren.” Het is kort samengevat een reactie die ik met enige regelmaat voorbij zie komen onder social media posts over lichttherapie tijdens de herfst en winter. En natuurlijk is naar buiten gaan altijd een goed idee. Het is – zeker in combinatie met de nodige beweging – goed voor je stemming en je energieniveau.

Toch is het niet altijd haalbaar. Tijdens de herfst en de winter is het veel minder lang licht. Je hebt simpelweg minder tijd om in aanraking te komen met daglicht. Zeker als het alleen tijdens ‘kantooruren’ licht is, zoals in de donkere decembermaand. Bovendien is het weer vaak slecht tijdens de herfst en winter. En dat nodigt natuurlijk niet echt uit.

Daarnaast – en dit wordt vrijwel altijd over het hoofd gezien – is daglicht minder krachtig tijdens de herfst en winter. De zon staat lager aan de hemel. Dit betekent dat de zonnestralen een scherpere hoek maken met het aardoppervlak. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan langere schaduwen, ook midden op de dag.

Als gevolg hiervan moeten de zonnestralen een grotere afstand door de atmosfeer afleggen voordat ze de grond bereiken. Tijdens dit pad door de atmosfeer wordt een deel van het zonlicht verstrooid en geabsorbeerd, wat resulteert in minder intensiteit van het zonlicht dat de aarde bereikt.

Deze factoren samen dragen bij aan de verminderde intensiteit van het daglicht in de herfst en winter. Dit heeft invloed op veel aspecten van het dagelijks leven, zoals de groei van planten, het gedrag van dieren en ons eigen energieniveau en humeur.

Daglicht met minder intensiteit is simpelweg minder in staat om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te remmen overdag (terwijl we er dan niet op zitten te wachten). Dit kan resulteren in de welbekende ‘winterblues’, lusteloosheid en problemen met slapen, vanwege een verstoord bioritme.

Als jij merkt dat je tijdens de herfst en winter minder lekker in je vel zit en vaak lusteloos bent dan is naar buiten gaan altijd een goed idee. Maak er tijd voor en zet het desnoods in je agenda. Als aanvulling kan lichttherapie een waardevolle en voor sommigen zelfs onmisbare rol spelen tijdens de donkere tijd van het jaar.

AYO biedt je de mogelijkheid om 60 dagen risicoloos te ervaren wat de best beoordeelde lichttherapiebril (zie Bol reviews) voor jouw stemming, energieniveau (en slaap) gaat betekenen. Niet tevreden, is geld terug. Ook nadat je de AYOlite gebruikt en getest hebt.