GEGARANDEERD RESULTAAT: NIET GOED IS GELD TERUG (60 DAGEN)

LENTE-ACTIE: T/M 15 APRIL € 100,- VOORDEEL

GEGARANDEERD RESULTAAT: NIET GOED IS GELD TERUG (60 DAGEN)

LENTE-ACTIE: T/M 15 APRIL € 100,- VOORDEEL

Luminette 3 lichttherapiebril vs AYO: een eerlijke vergelijking (en de beste deal)

Om maar direct met de deur in huis te vallen: eigenlijk is het onmogelijk om verkeerd te kiezen. De Luminette 3 lichttherapiebril maakt haar belofte 100% waar: het geeft je slaap, energieniveau en stemming een grote boost tijdens de donkere periode van het jaar. Hetzelfde geldt voor de  lichttherapiebrillen van AYO. Toch is het goed om je – voor je je keuze maakt – bewust te zijn van een aantal grote verschillen en zeker te weten dat je niet teveel betaalt. 

Een onafhankelijke vergelijking

‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’. Misschien komt deze gevleugelde slagzin bij je op bij het lezen van dit artikel. Toch kunnen wij garanderen dat deze vergelijking 100% onafhankelijk is. Waarom? Goayo.nl is een onderdeel van het bedrijf Kratos dat de Luminette 3 lichtbril via haar website slaapwijzer.net verkoopt. We staan 100% achter beide producten en helpen je graag om de beste keuze te maken op basis van jouw persoonlijke voorkeuren.

BELANGRIJK: Mocht je besluiten om een van beide lichttherapiebrillen te bestellen, betaal dan niet teveel. In de laatste alinea’s vertellen we je hoe je de Luminette lichtbril of de AYO voor de laagste prijs kan bestellen.

Luminette 3 vs AYO: het effect?

Het is onnodig om hier lang op in te gaan: zowel AYO als Luminette voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van lichttherapie. Het effect is vergelijkbaar met dat van de beste en meest onderzochte daglichtlampen (maar dan met volledig bewegingsvrijheid). Het gebruik zorgt onder andere voor: 

 • een betere stemming (ter voorkoming of behandeling van de winterdepressie of ‘winterblues’);
 • een hoger energieniveau (100% natuurlijk);
 • een betere nachtrust (onder andere beter doorslapen tijdens de nacht);
 • betere prestaties;
 • meer balans en welbevinden bij wisselende werktijden.  

Het effect van AYO wordt in de video hieronder treffend verwoord door Mireille Veninga:

De ‘looks’: fraai en futuristisch

Als er een miss-verkiezing voor lichttherapiebrillen wordt georganiseerd, zouden AYO en Luminette absolute kanshebbers zijn. Beide lichtbrillen hebben een fraaie en futuristische look. Hiermee wijken ze sterk af van alternatieven, zoals Propeaq en Medisana, die een flink montuur en echte glazen hebben (meer robuuste sportbrilletjes). De Luminette 3 bril is in vergelijking met AYO iets forser qua formaat (zie foto), maar veel minimalistischer dan AYO is eerlijk gezegd ook nauwelijks mogelijk.

Luminette 3 lichttherapiebril

AYOlite en Luminette 3 hebben beide een stijlvol design.

Het draag- en kijkcomfort

We hebben een flink aantal AYO en Luminette 3 sessies achter de rug en kunnen met zekerheid stellen: beide lichttherapiebrillen verblinden niet. Je kan je dagelijks bezigheden – zoals het maken van je ontbijt, het aankleden van de kinderen en het poetsen van je tanden – zonder problemen uitvoeren tijdens een verkwikkende lichttherapie-sessie. Omdat de bril van AYO kleiner is dan de Luminette lichttherapiebril, is het zicht iets ‘vrijer’. In tegenstelling tot alternatieven – zoals de Propeaq lichttherapiebril en de Medisana DG 100 daglichtbril – kijk je echter niet tegen een fors montuur aan. Beide lichtbrillen zitten overigens prima: je voelt nauwelijks dat je ze draagt. 

Wij adviseren om een lichttherapiebril met genoeg omgevingslicht te gebruiken. In een donkere omgeving kan het licht feller overkomen.

AYO en Luminette: one size fits all?

Hoofden zijn er in allerlei formaten: groot, klein, smal en breed. Op basis van praktijkervaring (vele verkochte exemplaren) kunnen wij met 100% zekerheid stellen dat zowel AYO als Luminette haar belofte ‘one size fits all’ volledig waarmaakt. Wij hebben – in alle eerlijkheid – van beide lichttherapiebrillen nog nooit een retour ontvangen omdat de lichttherapiebril niet heeft gepast. Je kan er dus met een tot op zekerheid grenzende waarschijjnlijkheid van uit gaan dat beide lichttherapiebrillen goed passen. En mocht het onverhoopt toch niet zo zijn: terugsturen (tegen vergoeding van het aankoopbedrag) is heel eenvoudig.

Het gebruiksgemak

De lichttherapiebrillen van AYO zijn extreem gebruiksvriendelijk. Eenvoudiger kan simpelweg niet. Het werkt als volgt: 

 • Je opent de pootjes en het blauw-turquoise licht (470nm) begint automatisch te branden.
 • Je zet de bril op je hoofd.
 • Na 20 minuten stopt de lichttherapie-sessie automatisch

De Luminette 3 lichttherapiebril is een flink stuk gecompliceerder; je moet namelijk op een knopje drukken om met de Luminette lichttherapie te starten 😉 De Luminette stopt eveneens automatisch na 20 minuten. Daarnaast is het mogelijk om de lichtintensiteit te verminderen, waarbij de sessieduur automatisch wordt aangepast naar 30 minuten (medium intensiteit) of 60 minuten (lage intensiteit). Aangezien het licht ook op de hoogste intensiteit totaal niet verblindend is, bieden deze langere sessies niet echt meerwaarde.

Lang verhaal kort: beide lichttherapiebrillen zijn extreem eenvoudig te bedienen, waarbij AYO nog net iets makkelijker in gebruik is. 

Luminette 3 lichttherapiebril

Als je op een knopje kan drukken, kun je de Luminette 3 bedienen 🙂

Begeleiding: essentieel om jouw persoonlijke doelen behalen

De lichttherapiebrillen van AYO en Luminette zijn krachtige hulpmiddelen om belangrijke persoonlijke doelen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • het voorkomen of overwinnen van de winterdip of winterdepressie; 
 • beter (door)slapen tijdens de nacht; 
 • met meer energie en vrolijkheid door het leven gaan;
 • je bioritme ondersteunen bij onregelmatige werktijden (fit zijn op je werk en slaperig in je bed, niet andersom)
 • het voorkomen van jetlags door sneller te wennen aan andere tijdzones. 

Toch is het simpelweg opzetten van de lichttherapiebril vaak onvoldoende. Begeleiding en de juiste strategie maken een groot verschil. Hieronder wordt kort toegelicht hoe AYO en Luminette hierin voorzien: 

Begeleiding door Luminette

In de handleiding die je bij de Luminette 3 lichttherapiebril krijgt (ook in het Nederlands) staan per doel concrete gebruiksadviezen. Bijvoorbeeld wanneer je de Luminette lichttherapiebril moet dragen als je te maken hebt met seizoensgebonden depressieve klachten, vermoeidheid en slaapstoornissen. Daarnaast is er een Luminette app die – voor zover wij het in kunnen schatten – hoognodig aan vervanging toe is. De app lijkt enkel beschikbaar voor Android en wordt uiterst slecht beoordeeld (op het moment van schrijven 1,5 sterren op basis van meer dan 35 beoordelingen). 

Begeleiding door AYO

Ook bij de lichttherapiebrillen van AYO krijg je een handleiding met eenvoudige gebruiksadviezen per doel. Deze handleiding is in het Engels, maar op onze website (zie deze link) vind je de in het Nederlands vertaalde versie. Daarnaast heeft AYO een app waarbij gebruikers op basis van hun bioritme, levensstijl en wensen/doelen concrete adviezen krijgen over de timing van lichttherapie en andere factoren zoals slaap, voeding, ontspanning en inspanning.

Luminette 3 reviews vs AYO reviews

Gebruikers zijn uitermate tevreden over de lichttherapiebrillen van Luminette en AYO. Op Bol.com krijgt de AYOlite – op het moment van schrijven – een gemiddelde beoordeling van 4,9 sterren op basis van 35 beoordelingen en de AYOlite i.c.m. de AYO-app 4,8 sterren op basis van 13 reviews. De Luminette 3 lichttherapiebril krijgt een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren op basis van 21 beoordelingen. 

Wij adviseren om niet via Bol.com te bestellen. Via www.goayo.nl en slaapwijzer.net krijg je 60 dagen garantie op respectievelijk de lichttherapiebrillen van AYO en de Luminette 3. Bij Bol.com is dit slechts 30 dagen. Bovendien kun je buiten Bol.com leuke extra’s krijgen als cadeau bij je bestelling (zie de laatste alinea’s van dit artikel). 

Luminette 3: wat krijg je bij je bestelling?

In de Luminette verpakking vind je een stijlvolle en stevige bewaarhoes, een handleiding (ook in het Nederlands), een oplader (koordje en stekker) en natuurlijk de lichttherapiebril zelf. 

AYO: wat krijg je bij je bestelling?

Bij de lichttherapiebrillen van AYO krijg je de kenmerkende AYO-case; een veilige en stijlvolle bewaarplek voor de lichttherapiebril. Daarnaast ontvang je een snelstart-gids en een oplaadkabel. In tegenstelling tot bij de Luminette 3 wordt er geen stekker meegeleverd. Je kan voor het opladen elke willekeurige usb-oplader (bijvoorbeeld die van je telefoon) of je computer/laptop gebruiken. 

Combineren met een gewone bril?

Zowel de lichttherapiebrillen van AYO als de Luminette 3 lichttherapiebril kun je eenvoudig combineren met een gewone bril. Je kan de lichttherapiebril er simpelweg overheen plaatsen. In de video hieronder laat AYOlite-gebruiker Leonie Korevaar dit zien. 

Opladen

Als je een mobiele telefoon op kunt laden, is het opladen van de Luminette 3 en AYO ook geen enkel probleem. Je plugt het ene uiteinde van het kabeltje in de lichttherapiebril en het andere uiteinde verbindt je met het stroomnetwerk. Tijdens het opladen brandt er een indicator-lampje dat vanzelf uitgaat als de lichttherapiebril helemaal is opgeladen. Met een volle AYO lichttherapiebril kun je ongeveer 8 sessies van 20 minuten voltooien. Bij de lichtbril Luminette zijn dit ongeveer 10 sessies. 

Garantie: risicoloos uitproberen?

Op de lichttherapiebrillen van AYO krijg je maar liefst 60 dagen ‘uitprobeer-garantie’. Als je om wat voor reden dan ook niet beter slaapt, meer energie hebt en lekkerder in je vel zit kun je de lichttherapiebril gewoon terugsturen, waarbij je het volledige aankoopbedrag teruggestort krijgt op je rekening. Zonder vragen, gedoe of kleine lettertjes en gewoon met een Nederlands retouradres. Bij de Luminette 3 lichttherapiebril gaat het standaard om een garantie van 30 dagen. 

Als je de Luminette 3 lichttherapiebril via Slaapwijzer.net besteld, krijg je 60 dagen niet goed, geld terug garantie in plaats van 30 dagen. Bovendien betaal je de laagste prijs en krijg je (tijdelijk) een aantal leuke extra’s bij je bestelling. 

Conclusie: welke lichttherapiebril is het beste?

Om terug te komen bij de eerste alinea van dit artikel: in onze ogen is een verkeerde keuze niet mogelijk. Het gaat om de beste, effectiefste en meest gebruiksvriendelijke lichttherapiebrillen die te verkrijgen zijn (en dat kan je risicoloos testen dankzij de ruime niet goed, geld terug garantie). Als we toch een winnaar moeten kiezen, komen we (onbevooroordeeld) toch bij AYO uit vanwege de begeleiding die de (nieuwe) app gaat bieden. Lichttherapie nauw afstemmen op jouw chronotype, levensstijl en doelen kan namelijk een groot verschil maken. Het staat je uiteraard vrij om op basis van de pluspunten hieronder je eigen winnaar te bepalen 🙂 

Voordelen Luminette 3 t.o.v. AYO

 • Je krijgt een Nederlandstalige Luminette lichttherapiebril gebruiksaanwijzing meegeleverd. Bij AYO is de Nederlandstalige handleiding digitaal
 • Bij de Luminette 3 lichttherapiebril krijg je naast aan oplaadkabeltje ook een USB-stekker. Bij AYO moet je (bijvoorbeeld) de oplader van je telefoon gebruiken. 
 • Luminette heeft ook een lichttherapie-oplossing voor tijdens het autorijden bedacht: Luminette Drive.

Voordelen AYO t.o.v. Luminette 3

 • De lichttherapiebril is kleiner/minimalistischer, waardoor het zicht vrijer is. 
 • Je krijgt 60 dagen in plaats van 30 dagen garantie (via Slaapwijzer.net krijg je ook 60 dagen garantie op de Luminette 3). 
 • AYO biedt via de unieke app betere begeleiding door de mogelijkheid te bieden om lichttherapie af te stemmen op de gebruiker zelf (bioritme, levensstijl en doelen). 

Luminette 3: laagste prijs (en ruim 80,- voordeel)

De Luminette 3 lichttherapiebril kost overal € 229,-. Het bedrijf achter Luminette vraagt verkopers om deze prijs te hanteren die prima aansluit bij de prijs-kwaliteitverhouding. Aanbieders kunnen uiteraard in andere opzichten wel iets extra’s bieden. En dat is precies wat Slaapwijzer.net heeft gedaan. Tijdelijk krijg je bij aankoop van de Luminette 3 in De Slaapwinkel

AYO met 5% korting (en € 37,- voordeel)

Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief (dat kan via deze link) krijg je 5% korting op de AYO lichttherapiebril en de AYOlite. Bovendien ontvang je een toepasselijk cadeau ter waarde van € 37,- bij je bestelling.

Wellicht interessant om te weten: wij hebben AYO ook vergeleken met de Propeaq lichttherapiebril en de Medisana DG 100 daglichtbril