Gegarandeerd resultaat: niet goed, geld terug (60 dagen)

Lichttherapielamp

Lichttherapielamp: alles wat je moet weten voor je ermee aan de slag gaat

29-06-2020

Lichttherapie

Lichttherapie heeft zich keer op keer bewezen als effectieve methode om beter te slapen, met meer energie door het leven te gaan en de winterdip of winterdepressie buiten de deur te houden. Nog niet zo lang geleden was 30 tot 60 minuten op armlengte voor een lichttherapielamp gaan zitten de enige manier om deze grote voordelen te ervaren. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen bewust voor een lichttherapiebril. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van de lichttherapielamp en helpen we jou om de juiste keuze te maken tussen een lichttherapielamp en een lichttherapiebril.

Wat is een lichttherapielamp?

Een lichttherapielamp – ook wel daglichtlamp genoemd – heeft als doel om het daglicht op een heldere dag na te bootsen. Hiervoor wordt zogenoemd ‘wit licht’ of ‘blauw licht’ gebruikt. Wit licht bevat alle kleuren van het lichtspectrum. Blauw licht kan gezien worden als het ‘werkzame’ gedeelte van wit licht. Een daglichtlamp die gebruik maakt van wit licht moet dan ook een stuk feller zijn. 10.000 lux op 10 centimeter afstand is hierbij de standaard.

Wellicht het lezen waard: in dit artikel op Margriet.nl deelt redactrice Annemarie van Looij haar ervaringen met de AYOlite lichttherapiebril.

Wat voor soorten lichttherapielampen zijn er?

Als je een lichttherapielamp wilt kopen, heb je meer dan genoeg keuze. Ze zijn er in alle soorten, maten en lichtsterktes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een compact model, zoals de Litebook Edge lichttherapielamp en de FW-400 of ‘bakbeesten’ zoals de LT 460 daglichtlamp van Medisana en de Diamond 5 lichttherapielamp. Philips heeft een aantal lichttherapielampen met blauw licht, zoals de EnergyUp. Deze zijn over het algemeen minder verblindend.

Wat is de beste lichttherapielamp?

Het is moeilijk om een concreet antwoord te geven op deze vraag. Het belangrijkste is dat de lamp voor lichttherapie sterk genoeg is om de voordelen volledig te kunnen ervaren. Verder is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Veel mensen vinden blauw licht prettiger, omdat het zachter is voor de ogen, terwijl anderen toch de voorkeur geven aan wit licht. Verder is het uiteraard altijd verstandig om naar de ervaringen van gebruikers te kijken of om eventueel eerst een lichttherapielamp te huren.

Goed om te weten: als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief krijg je als ‘bonus’ 5% extra korting en een erg toepasselijk geschenk bij je bestelling. Nieuwsgierig? Meld je aan via deze link.

Voordelen van een lichttherapielamp

Het belangrijkste voordeel van lichttherapielampen is dat ze je de mogelijkheid geven om thuis de voordelen van lichttherapie te ervaren: een betere stemming, een hoger energieniveau en een betere nachtrust. Ze zijn bovendien eenvoudig te bedienen. Vaak is er sprake van een simpele aan- en uitknop en kan er bijvoorbeeld voor drie verlichtingsniveaus worden gekozen. Sommige lichttherapielampen zijn draadloos, waardoor ze makkelijk verplaatst kunnen worden.

De nadelen van een lichttherapielamp

Lichttherapielampen voor thuis hebben een aantal belangrijke nadelen. Om die reden kiezen steeds meer mensen bewust voor een lichttherapiebril. Hieronder zetten we deze nadelen kort op een rij. Je kunt dan voor jezelf nagaan of ze voor jou onoverkomelijk zijn en of een keuze voor een daglichtlamp voor jou de juiste is.

Gebonden aan een vaste plek
Dit nadeel ligt natuurlijk het meest voor de hand en wordt door veel gebruikers als onpraktisch ervaren: je kan geen kant op. Om de voordelen van lichttherapie echt te ervaren, is minstens 30 minuten blootstelling aan het licht van een lichttherapielamp vaak noodzakelijk. Geen probleem als je voldoende tijd hebt en bijvoorbeeld even rustig een krantje of een boek kan lezen, maar een stuk minder handig tijdens drukke ochtenden of als je tijdens je dagelijkse bezigheden even een snelle energieboost nodig hebt.

De twijfel slaat toe
Hoe ver moet je van je daglichtlamp af gaan zitten? En in welke hoek moet het licht je ogen binnenkomen? En welke kant moet je opkijken? En mag ik verschuiven tijdens de sessie? Het zijn vragen en onzekerheden die onherroepelijk opdoemen tijdens het gebruik van een lichtttherapielamp. En het vervelende is: je kunt er eenvoudig mee de mist ingaan, waardoor je niet optimaal profiteert van de natuurlijke kracht van lichttherapie.

Te fel of zelfs verblindend licht
Veel lichttherapielampen maken gebruik van wit licht. Voor optimale effectiviteit vereist dit een lichtsterkte van 10.000 lux. Hoewel vrijwel alle lichttherapielampen veilig zijn voor de ogen, wordt dit door sommige gebruikers als te fel of zelfs verblindend ervaren. Bij lichttherapielampen met blauw licht is de lichtsterkte aanzienlijk lager en is dit probleem niet aan de orde.

De niet te stoppen opkomst van de lichttherapiebril

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een lichttherapiebril in plaats van een lichttherapielamp. Een trend die niet meer te stoppen lijkt. En dat is niet zonder reden, want de meerwaarde van een bril ten opzichte van een lamp is groot. Niet alleen qua gebruiksgemak, maar ook qua effectiviteit. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rij:

Gebruiksgemak: gaan en staan waar je maar wilt

Het grootste voordeel van een bril ten opzichte van een lamp is natuurlijk het gebruiksgemak: je bent niet aan een vaste plaats gebonden en je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Met andere woorden: je ervaart de natuurlijke kracht van lichttherapie terwijl je je tanden poetst, je schoenveters strikt en je bed opmaakt.

In deze video vertelt AYOlite-gebruiker Linda van der Klooster hierover:

Het licht bereikt op constante wijze de ogen (geen twijfel)

Een ander groot voordeel van een kwalitatief hoogwaardige lichttherapiebril is dat het licht op constante wijze de ogen bereikt. Je zet ‘m op de goede manier op je hoofd en je hoeft verder nergens bij na te denken. De twijfel die vrijwel altijd toeslaat bij een lichttherapielamp (zit ik op de juiste afstand, welke kant kijk ik op, uit welke hoek moet het licht komen etc.) blijft bij een lichttherapiebril volledig achterwege.

Zacht voor de ogen

Een goede lichttherapiebril maakt gebruik van blauw licht. Dit is het werkzame gedeelte uit wit licht. Het betekent dat je aan een veel lagere lichtintensiteit voldoende hebt en dat het licht een stuk zachter is voor de ogen. Met andere woorden: het effect is optimaal, je kunt gaan en staan waar je maar wilt en je wordt niet gehinderd door te fel licht.

Lichttherapiebril
De opkomst van de lichttherapiebril is niet te stoppen.

Wat is de beste lichttherapiebril?

Als je besluit om ook voor een lichttherapiebril te kiezen, is ons advies om het direct goed te doen en voor AYO te kiezen. AYO biedt namelijk de beste lichttherapie mogelijk We leggen kort uit waarom:

  • 
AYO houdt rekening met jouw biologische klok, levensstijl, wensen en doelen staan centraal. Dit is cruciaal om maximaal te profiteren van de enorme kracht van lichttherapie. Geef jouw slaap, energie en stemming een natuurlijke boost!
  • AYO gebruikt blauw-turquoise 470-475 nm licht met een uitstraling van 250 uW/cm2. Dit is de best mogelijke golflengte voor het optimaliseren van het circadiaan ritme.
  • Wij zijn er zo van overtuigd dat AYO voor jou het verschil gaat maken, dat we voor een niet goed, geld terug garantie van 60 dagen (!) hebben gekozen. Het risico ligt bij ons.
  • 
In tegenstelling tot veel andere daglichtbrillen ziet de AYO er stijlvol, modern en elegant uit. En dat is wel zo prettig als je ‘m dagelijks gaat gebruiken.
  • Het frame van de lichttherapiebril weegt slechts 35 gram. Je merkt nauwelijks dat je ‘m draag en je kunt ongehinderd je gang gaan tijdens een sessie.
  • De lichttherapiebrillen van AYO zijn mede dankzij de eenvoudig te verstellen neus en de flexibele pootjes geschikt voor elk formaat hoofd. One size fits all!
  • AYO is te combineren met een gewone bril. Je kunt de daglichtbril eenvoudig over je gewone bril plaatsen, dankzij de flexibele neusbrug.
  • AYO wordt internationaal gezien als de beste lichttherapiebril. Het leverde onder andere de prestigieuze Red Dot Award op (die eerder is gewonnen door Apple en Bang & Olufsen).
  • AYO is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten. Zo hebben deskundigen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, mede aan de wieg gestaan van de lichttherapiebril.

In de video’s hieronder vertellen gebruikers over de ervaringen met de lichttherapiebrillen van AYO:

Lichttherapiebril kopen? Lees dit eerst

Wij verwachten dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen in de voor- en nadelen van een lichttherapielamp en de mogelijkheid om voor het gebruiksvriendelijkere alternatief – een lichttherapiebril – te kiezen. Wat je keuze ook wordt: we hopen dat je binnenkort gaat ervaren hoe lichttherapie jouw stemming, slaap en energieniveau een welverdiende boost gaat geven.

Goed om te weten: als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief krijg je als ‘bonus’ 5% extra korting en een erg toepasselijk geschenk bij je bestelling. Nieuwsgierig? Meld je aan via deze link.

5% korting, een toepasselijk cadeau (t.w.v. € 37,-) en de beste tips

Vul je gegevens in en schrijf je in voor de AYO-nieuwsbrief

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van goayo.nl

Adviesgesprek aanvragen

Adviesgesprek aanvragen

Naam(Vereist)