Propeaq lichttherapiebril: een (eerlijke) vergelijking met AYO

Het gebruik van een lichttherapiebril is – zeker tijdens de donkere periode van het jaar – sterk in opkomst. Je bent in tegenstelling tot het gebruik van een daglichtlamp niet gebonden aan een vaste plek en je kunt optimaal profiteren van de grote voordelen van lichttherapie: beter (door)slapen, meer energie en het voorkomen van de ‘winterblues’. Maar welke lichttherapiebril kies je? Veel mensen twijfelen tussen de Propeaq lichttherapiebril en de AYO lichttherapiebril. In dit artikel helpen we je om de juiste keuze te maken met een (eerlijke) vergelijking. 

Een onafhankelijke vergelijking

We kunnen ons voorstellen dat je denkt: ik ben hier op de website van de AYO lichttherapiebril, dus hoe onafhankelijk is deze vergelijking? Volkomen logisch. Toch zijn we volledig neutraal. Goayo.nl is een onderdeel van het bedrijf Kratos dat de Propeaq lichttherapiebril via haar website slaapwijzer.net verkoopt. We staan 100% achter beide producten en helpen je om de keuze te maken op basis van jouw persoonlijke voorkeuren.

Mocht je besluiten om een van beide lichttherapiebrillen te bestellen, betaal dan niet teveel. In de laatste alinea’s vertellen we je hoe je de Propeaq of de AYO met korting kunt bestellen.

Ze werken allebei: betere slaap, meer energie en geen winterdepressie

Over het effect van de Propeaq lichtthepiebril en de AYO lichttherapiebril gaan we het in deze vergelijking niet hebben. Het is simpelweg niet nodig. Beide lichttherapiebrillen voldoen aan de hoogste standaarden en dragen bij aan een goede nachtrust, meer energie en – vooral in de winter van belang – een betere stemming. Daarnaast kunnen zowel de Propeaq als de AYO lichttherapiebril de effecten van een jetlag drastisch verminderen en werknemers met onregelmatige werktijden ondersteunen om optimaal te presteren en te slapen.

Hoe zien de lichttherapiebrillen eruit: sportbril vs futuristische look

Over smaak valt niet te twisten, toch beginnen we bij het uiterlijk van de bril. Als je de Propeaq lichttherapiebril en de AYO naast elkaar legt, is het verschil duidelijk zichtbaar. Propeaq lijkt op een sport- of wielrenbril met een grof montuur, dat versterkt wordt door de donkere kleur. De AYO lichttherapiebril heeft een meer futuristische uitstraling en oogt – al blijft het natuurlijk een kwestie van smaak – stijlvoller.

Propeaq lichttherapiebril

De Propeaq lichttherapiebril (links) en de AYO lichttherapiebril naast elkaar.

Het kijkcomfort

We hebben beide brillen direct na elkaar gedragen en kunnen met 100% zekerheid zeggen: zowel de Propeaq als de AYO verblinden niet. Je kunt je dagelijkse bezigheden – van tanden poetsen en de was ophangen tot werken op de computer en het lezen van een boek – zonder problemen uitvoeren. Het enige verschil is dat de AYO lichttherapiebril een ‘vrijer zicht’ biedt. Bij de Propeaq zie je helaas een deel van het flinke montuur.

Goed om te weten: AYO beschikt over een zogenoemde omgevingslichtsensor. Op basis van de externe lichtintensiteit wordt de helderheid van het AYO-licht aangepast met een snelheid van 0,1 seconde om altijd optimaal resultaat te bieden.

Het draagcomfort

Beide brillen zijn prettig om te dragen. Het verschil is dat de Propeaq iets robuuster is met een forser montuur. Hierdoor zit de bril strakker om het hoofd. Er zit simpelweg wat minder rek in. De AYO lichttherapiebril weegt minder, is flexibeler, beschikt over een minimalistisch design en is comfortabel voor elk formaat hoofd. Al met al betekent het dat de AYO de strijd qua draagcomfort wint.

De AYO lichttherapiebril is lichter en flexibeler.

Het gebruiksgemak

De AYO lichttherapiebril moet gekoppeld worden met je mobiele telefoon voor je er gebruik van kunt maken (wat overigens erg eenvoudig is). Dit heeft een belangrijke reden. De app zorgt ervoor dat je op basis van jouw bioritme, leefstijlfactoren en doelen aan de slag gaat met lichttherapie, zodat het effect optimaal is. Toch vindt niet iedereen het prettig dat de lichttherapiebril door de smartphone ‘aangestuurd’ wordt. De Propeaq beschikt in tegenstelling tot de AYO over een eenvoudige aan- en uitknop waarmee je de lichttherapiebril handmatig moet bedienen.

Goed om te weten: de AYOlite is de zogenoemde ‘stand alone’ versie van AYO. Voor deze lichttherapiebril heb je geen mobiele telefoon of app nodig. Je klapt de pootjes open, zet de bril op je hoofd en de lichttherapie-sessie gaat van start. Meer informatie over de AYOlite vind je via deze link.

De Propeaq lichttherapiebril app en AYO app

Zowel de Propeaq lichttherapiebril en de AYO lichttherapiebril hebben een eigen app die te downloaden is in de Google Play Store (Android) en de App Store (Apple). Het grootste verschil is dat de AYO-app in verbinding staat met de AYO lichttherapiebril. Je kunt de bril bijvoorbeeld bedienen met de app en je voortgang wordt bijgehouden. De Propeaq-app is niet verbonden met de bril, maar is enkel bedoeld om richtlijnen te geven of een schema op te stellen (zie hieronder).

De AYO-app programma’s
De AYO-app biedt 3 programma’s waar je uit kunt kiezen:

Slaap
Als je voor dit programma kiest, krijg je de keuze of je je huidige slaaptijden wilt aanhouden of dat je naar andere slaaptijden toe wilt werken. Dat laatste is vooral voor mensen met een zogenoemde ‘vervroegde slaapfase’ een enorme meerwaarde. Zij kunnen vroeg op de avond met moeite hun ogen open houden en worden ’s ochtends veel te vroeg wakker. Met lichttherapie en de begeleiding van AYO kun je je slaap- waakritme stapje voor stapje de goede kant ‘opduwen’.

Ook bij een ‘verlate slaapfase’ (moeite met inslapen en opstaan) en het aanpassen van je ritme bij onregelmatige werktijden kan deze functionaliteit van het AYO slaapprogramma ingezet worden.

Energie
Het energie-programma van de AYO-app kent een eenvoudigere opzet. Je kunt een sessie starten wanneer je behoefte hebt aan een extra dosis energie (en een boost voor je stemming). Je krijgt de keuze of je jouw interne batterij 20, 30 of 40 minuten wilt opladen. Het dagelijks gebruiken van het energie-programma wordt eveneens geadviseerd aan mensen die de winterdepressie willen voorkomen of bestrijden.

Reizen
Het reis-programma van de AYO-app laat je 3 keer sneller wennen aan een nieuwe tijdzone. Je vult simpelweg je vertrekdatum in, de plaats van vertrek en je bestemming. De app berekent vervolgens een op maat gemaakt programma om je bioritme voor te bereiden op de nieuwe tijden.

Propeaq app

De programma’s binnen de app van Propeaq.

De Propeaq-app programma’s
De app van Propeaq biedt twee programma’s. Hieronder lichten we ze kort toe.

Ploegendiensten
Dit programma met de naam ‘ShiftWork’ helpt je om je bioritme aan te passen als je te maken hebt met onregelmatige werktijden of ploegendiensten. Je vult je werktijden in en de app berekent een schema om met behulp van lichttherapie je bioritme mee te laten bewegen met de onregelmatigheid. Het doel: optimaal presteren en slapen.

Reizen
Het zogenoemde ‘Flight programma’ van Propeaq is vergelijkbaar met het reisprogramma van AYO. Je vult je plaats van vertrek, vluchttijden en bestemming in en er wordt op maat gemaakt programma voor je opgesteld om de effecten van een jetlag tot een minimum te beperken.

Conclusie: welke app is het beste
De AYO-app is duidelijk ‘winnaar’ als het gaat om mogelijkheden en de samenwerking met de lichttherapiebril. Als je jouw lichttherapiebril wilt gebruiken om veelvuldig te reizen naar landen met andere tijdzones zijn de app’s gelijkwaardig.

Goed om te weten: voor de AYOlite lichttherapiebril heb je geen app of mobiele telefoon nodig.

Opbergen

Het verschil qua stijl, uitstraling en design dat zichtbaar is bij de brillen zelf komt ook tot uiting bij het aspect ‘opbergen’. De AYO lichttherapiebril wordt geleverd met een stijvolle ‘case’, waarin je de bril draadloos kunt opladen. Bij de Propeaq lichttherapiebril krijg je een solide en degelijke hoes. Iets minder stijlvol, maar qua opbergen zeker net zo effectief.

Opladen

De AYO lichttherapiebril wordt draadloos opgeladen in de meegeleverde case. Eens in de zoveel tijd kun je de case opladen via het stroomnetwerk met de meegeleverde micro-usb kabel. Je kunt jouw AYO met een volle case weer 3 tot 4 keer draadloos opladen. De Propeaq lichttherapiebril moet rechtstreeks met het stroomnetwerk worden verbonden (eveneens met een micro-usb kabel). Hetzelfde geldt voor de AYOlite lichttherapiebril.

Combineren met een gewone bril

De AYO lichttherapiebril is eenvoudig te combineren met een gewone bril. Je plaatst de AYO simpelweg over de bril heen (zie afbeelding hieronder). De Propeaq laat zich niet eenvoudig combineren met een gewone bril. Wel is er een mogelijkheid om via een specifieke opticien glazen op sterkte te laten maken.

lichttherapiebril

Handleiding

Bij de AYO lichttherapiebril krijg je een klein boekje met instructies. Helaas ontbreekt hierin (nog) de Nederlandse vertaling. Om die reden is de Nederlandse tekst geplaatst op de supportpagina van deze website. Je komt er via deze link (kies voor ‘starten met jouw AYO’). Bij de Propeaq lichttherapiebril krijg je een beknopte handleiding in het Engels en in het Nederlands.

Extra’s bij je bestelling

Zowel de Propeaq lichttherapie als de AYO lichttherapiebril worden ‘compleet’ geleverd. Naast de lichttherapiebril zelf ontvang je een case/hoesje om de bril in op te bergen en een micro-usb kabel om de bril (en in het geval van AYO de case) op te kunnen laden. De Propeaq lichttherapiebril biedt nog wat extra’s: rode glazen. Deze kun je in de Propeaq lichttherapiebril plaatsen om blauw licht te blokkeren. Het geeft je de mogelijkheid om laat op de avond van beeldschermen gebruik te maken, zonder de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te remmen. Uiteraard moet de bril uitgeschakeld zijn als je gebruik maakt van de rode glazen.

Ook AYO biedt je een (gratis) oplossing om blauw licht te filteren tijdens de (late) avond. En daarmee verklappen we eigenlijk stiekem een deel van het cadeau dat je krijgt als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief.

Niet goed, geld terug garantie

Uit de garantie blijkt dat zowel Propeaq als AYO veel vertrouwen hebben in hun product. De Propeaq lichttherapiebril kan tot 30 dagen na ontvangst zonder opgaaf van redenen geretourneerd worden en de AYO lichttherapiebril heeft zelfs een niet goed, geld terug garantie van 60 dagen. Met andere woorden: je kunt volledig risicoloos ervaren wat lichttherapie voor jou gaat betekenen.

Conclusie: welke lichttherapiebril is het beste?

Zoals aan het begin van het artikel al benadrukt: zowel de Propeaq lichttherapiebril als de AYO lichttherapiebril zijn fantastische keuzes om de natuurlijke kracht van lichttherapie in de praktijk te ervaren. Ze gaan je helpen om beter te slapen en met meer energie en een goede stemming door het leven te gaan. De AYO lichttherapiebril is een slag duurder dan de Propeaq lichttherapiebril. Dit prijsverschil wordt in onze ogen meer dan verantwoordt door het ‘high tech’ karakter van de AYO lichttherapiebril en de extra mogelijkheden (vooral voor mensen met slaapproblemen). Hieronder lichten we dit toe.

Pluspunten AYO lichttherapiebril

 • De AYO lichttherapiebril heeft een stijlvol, minimalistisch design.
 • De AYO lichttherapiebril biedt vrij zicht: je kijkt niet tegen een deel van het montuur aan.
 • De AYO-app werkt samen met de lichttherapiebril en heeft speciale programma’s voor slapen en energie.
 • De AYO lichttherapiebril weegt minder dan de Propeaq lichttherapiebril.
 • De AYO lichttherapiebril is flexibeler en zit minder strak om het hoofd.
 • De AYO lichttherapiebril kan draadloos worden opgeladen in een beschermende case.
 • De AYO lichttherapiebril is eenvoudig te combineren met een gewone bril (of lenzen).
 • De AYO lichttherapiebril heeft een niet goed, geld terug garantie van 60 dagen.

Pluspunten Propeaq lichttherapiebril

 • De Propeaq lichttherapiebril is goedkoper dan de AYO lichttherapiebril.
 • De Propeaq lichttherapiebril heeft een sportief montuur.
 • De Propeaq app biedt een speciaal programma voor mensen met onregelmatige werktijden.
 • De Propeaq lichttherapiebril beschikt over een aan- en uitknop (koppeling met de app is niet vereist). Ook voor de AYOlite heb je geen mobiele telefoon of app nodig. 
 • De Propeaq lichttherapiebril wordt geleverd in combinatie met rode lenzen om blauw licht te blokkeren (AYO biedt hier ook een oplossing voor aan.

De Propeaq lichttherapiebril voor de laagste prijs bestellen

De Propeaq lichttherapiebril wordt voor de laagste prijs aangeboden in de Slaapwinkel van Slaapwijzer.net. Je komt via deze link op de productpagina. Met de kortingscode PROPEAQ (invullen bij het afrekenen) gaat er nog eens 10 euro van de prijs af.

De AYO lichttherapiebril voor de laagste prijs bestellen

Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief (dat kan via deze link) krijg je 5% korting op de AYO lichttherapiebril en de AYOlite. Bovendien ontvang je een toepasselijk cadeau ter waarde van € 37,- bij je bestelling.